Informació general d’interès

Implicacions del conflicte en territori d'Ucraïna a l'àmbit de l'assegurança obligatòria d'automòbils

23/5/2024

Implicacions del conflicte en territori d'Ucraïna a l'àmbit de l'assegurança obligatòria d'automòbils

Després de l'inici del conflicte bèl·lic en el territori d'Ucraïna algunes entitats asseguradores andorranes han contactat amb el Bureau Andorrà sobre la conveniència o no d'emetre Certificats Internacionals d'Assegurança (IMIC) o Carta Verda que ampliïn la cobertura de Responsabilitat Civil Obligatòria a Ucraïna, Rússia o Bielorússia.

Si bé aquests països formen part del “Sistema Internacional d'Assegurança” (Sistema Carta Verda), en no estar adscrits al Conveni Multilateral de Garantia, la decisió d'ampliar la cobertura de responsabilitat civil a aquests països és una decisió exclusiva de cada entitat asseguradora, en funció dels seus propis criteris i pel seu compte i risc. No obstant cal dir que tant Rússia com Bielorússia han estat suspeses del Sistema Internacional d’Assegurança des del passat 30/06/2023.

És obvi pensar que, en les actuals circumstàncies,  és arriscat emetre un Certificat Internacional d’Assegurança (IMIC) o Carta Verda a un vehicle andorrà ampliant la cobertura de responsabilitat civil a Ucraïna, però mentre no hi hagi cap prohibició internacional expressa, cada entitat asseguradora és lliure de decidir si emetre o no l’IMIC o Carta Verda i en cas de fer-ho, a més, té l'opció d'escollir a quin o quins d'aquests països amplia la cobertura de RC:

Vehicle andorrà a Ucraïna, IMIC o Assegurança frontera?

Si un vehicle andorrà no disposa d'un IMIC andorrà vàlid per accedir a Ucraïna o qualsevol altre d'aquests països, podreu adquirir una Assegurança de Frontera expedida pel país on s'accedirà. El Bureau d'Ucraïna ha confirmat que és possible adquirir una Assegurança de Frontera per accedir al seu territori, això si en funció de com es vagin desenvolupant els esdeveniments.

Al marge de la cobertura de “danys a tercers”, des del Bureau Andorrà volem recordar a tots els conductors que hagin de viatjar amb els seus vehicles a Ucraïna (i/o a qualsevol altre país) que revisin amb deteniment l'operativitat de totes les cobertures voluntàries a l’estranger, especialment cobertures com assistència en viatge, despeses de repatriació, etc., ja que de vegades s'estableixen limitacions o exclusions expresses per a zones en conflicte bèl·lic.

El Consell d'Oficines Nacionals o ‘Council of Bureaux’ (CoB) està en contacte amb el Bureau Ucraïnès per aclarir totes les qüestions o dubtes pel que fa a la interpretació de la legislació nacional d'Ucraïna sobre les condicions en què un assegurador estigui autoritzat a rebutjar una reclamació de tercers per danys causats per accidents de trànsit en un entorn de conflicte militar. En aquest sentit, des del Bureau Andorrà restem a la teva disposició.

En aquest fet tan greu hi han moltes qüestions obertes. Des del Bureau Andorrà seguim molt de prop els esdeveniments i anirem informant sobre totes les novetats rellevants.

Els nostres cors estan amb els nostres col·legues de l'Oficina Nacional d’Assegurances d'Ucraïna, que malgrat tot continuen treballant tot i les complicacions i enorme dificultat de les condicions.

Per a qualsevol qüestió urgent sobre aquesta qüestió pots contactar amb el Bureau Andorrà.