Preguntes freqüents

No és possible. Els cotxes de matrícula estrangera han de ser assegurats al seu país d'origen.

Almenys has de tenir la dada de la matrícula, la marca i el model del vehicle. Envia’ns com més aviat millor aquesta informació perquè des del BUREAU ANDORRÀ us podem ajudar i localitzar la nacionalitat d'aquest vehicle, la seva companyia asseguradora i per tant el seu corresponsal o representant a Andorra.

Veure apartat: Accidents amb vehicle estranger i ‘No sé quina és l'asseguradora del vehicle estranger’ 

Has d'adreçar-te a la teva companyia asseguradora i igualment restem a la teva disposició per si precises algun dels nostres serveis o bé ajuda addicional.

Veure apartat: Accidents amb vehicle estranger i ‘Accidents a l'estranger

El representant té 3 mesos de termini des que tu li presentes la reclamació per a donar-te una resposta motivada o fer-te una oferta indemnitzatòria. Si ha passat aquest termini i no has rebut resposta o aquesta no és prou motivada, ens has de remetre la reclamació juntament amb la documentació que acredita que t’has dirigit al representant. Nosaltres atenem la teva reclamació i la liquidem si escau.

NO. El Bureau Andorrà no està autoritzat per emetre assegurances de frontera. No obstant dins del marc del Sistema de Carta Verda, només una companyia d’assegurances que opera al país on està matriculat el vehicle pot assegurar-lo. Si per contra, el vehicle està matriculat en un país no adscrit en el Sistema de Carta Verda haurà de comprovar si l’assegurança de frontera que contracta en entrar Europa inclou el territori andorrà i si no és així no podrà accedir ni per tant circular amb el seu vehicle dins del territori andorrà.

L'obligació d'assegurança es considera completa per a aquests vehicles i per tant no es permet comprovar la cobertura de l'assegurança.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Quins documents s'han de prendre?’ i ‘Sistema Internacional d'Assegurança d'Automòbil (Sistema Carta Verda)’  

A la companyia asseguradora del vehicle que ha causat el dany. El Bureau Andorrà no pot oferir cap assistència en aquest cas.

Lamentablement no. Cal que et posis en contacte amb la teva companyia d'assegurances, que et dirà què has de fer.

1. Al lloc de l'accident:

No cal trucar a la Policia per obtenir un informe en el cas que només es produeixin danys materials. En cas de lesions contacta amb Emergències (al 112 o número corresponent) o amb la Policia.

Ompliu la declaració amistosa d’accident (formulari de declaració d’accident internacional).

Assegura’t que tots els conductors hagueu signat el document i intercanvieu còpies de tots els informes emplenats i signats. En cas de lesions corporals, truca a l'ambulància si hi ha ferits o aneu al servei d'urgències més proper el més aviat possible.

Per presentar la teva reclamació d'indemnització pels teus danys materials i/o corporals, has de conèixer la matrícula i l'asseguradora del vehicle andorrà.

2. Després de l'accident: Envia la sol·licitud d'indemnització.

El millor és que contactis amb la teva companyia d'assegurances, que et dirà què has de fer o si l’accident ha passat al teu país pots contactar la teva Oficina Nacional.

El Bureau Andorrà no té competència per identificar l'assegurador o gestionar la teva sol·licitud. El Bureau Andorrà és el garant al territori andorrà dels accidents provocats per vehicles que porten plaques de matrícula estrangeres; no garanteix per tant els accidents causats per vehicles andorrans a Andorra.

No obstant, en cas d'accident, per ser indemnitzat pels danys, has de posar-te en contacte amb l'asseguradora andorrana del vehicle responsable; Si no coneixes l'adreça completa d'aquesta asseguradora, la pots trobar a la llista oficial publicada pel Consell d'Oficines Nacionals o Council of Bureaux (CoB) o també en aquest lloc Web.

La sol·licitud d'indemnització dels teus danys s'ha de fer per correu certificat amb confirmació de recepció, adreçat a l'assegurador del vehicle responsable de l'accident (opcionalment, pots enviar una còpia de la teva carta al conductor o propietari del vehicle).

En aquesta carta, has de tenir cura d'indicar:

  • La data i el lloc de l'accident;
  • Informació relativa als vehicles implicats i la identitat i les dades de contacte del/s conductor/s contraris.
  • Els llocs, dies i hores on el vehicle pot ser vist per un expert o pèrit.
  • Les teves dades de contacte completes (números de telèfon, adreça postal i especialment una adreça de correu electrònic).
  • En cas d'intervenció policial, cal especificar l'autoritat que va intervenir (Agents de la Circulació, Policia...) i la comissaria de policia a la qual està adscrita: és molt recomanable adjuntar una còpia de qualsevol Informe de la policia, la Declaració Amistosa d’Accident signada i si escau informe de peritatge dels danys materials del teu vehicle.
  • Si un dels teus passatgers ha patit lesions corporals o danys materials, hauràs de presentar una sol·licitud perquè també es tinguin en compte aquests danys. A continuació, hauràs d'adjuntar tots els documents mèdics relatius a aquest o aquests passatgers, així com la prova dels possibles danys materials.
  • Els passatgers/conductors il·lesos poden declarar si s'impugna la responsabilitat.

El Bureau Andorrà no pot prestar assistència en aquests casos, ja que aquest servei no està previst per la llei.

No obstant t’aconsellem que en casos constitutius de possibles delictes presentis denúncia a les autoritats corresponents. I en el seu cas recopilis informacions complementàries (fotografies, testimonis, premsa...) que puguin estar relacionades.

I per suposat, no deixis de contactar el més aviat possible amb la teva companyia d'assegurances que et dirà què has de fer i en cas de tenir contractada una assegurança de cotxe amb garanties que cobreixin aquests esdeveniments,  t’informarà de quins són els justificants que has de demanar a Andorra.

A cadascun dels països adscrits al Sistema de Carta Verda hi ha un Organisme que, agrupa totes les entitats asseguradores d'automòbils i que té l'obligació de garantir el funcionament correcte de l'assegurança obligatòria de responsabilitat civil de vehicles automòbils en el trànsit internacional. És a dir, dels vehicles nacionals als altres països i viceversa, vehicles d'altres països al seu propi territori.
L'obligació de circular assegurat i la protecció a les víctimes queda garantida, entre Estats, a través de les Oficines Nacionals, que alhora organitzen la gestió, liquidació i pagament dels sinistres en què hi ha un element internacional. En concret, cada Oficina Nacional té encomanades:

  • Funció Internacional: Garantir que els vehicles normalment estacionats (matriculats) al seu territori, estan convenientment assegurats per a fer front als danys que causin al territori d'altres Estats.
  • Funció Interna: Garantir que les víctimes o perjudicats al propi país per vehicles amb placa de matrícula pertanyent a un altre dels països del Sistema, siguin indemnitzades amb càrrec a l'assegurador d'aquest vehicle, o a la seva Oficina Nacional.

El BUREAU ANDORRÀ és l’Oficina Nacional d’assegurança al Principat d’Andorra.

El Consell d'Oficines Nacionals (“Council of Bureaux – COB”) és l'organització internacional que s'ocupa de la protecció de les víctimes d'accidents de circulació transfronterers.

S'estructura en dos pilars de la manera següent:

  • El Sistema de Carta Verda: El COB coordina les activitats de les diferents Oficines Nacionals.

46 Oficines Nacionals (“Bureaux”) que representen més de 1.500 companyies d'assegurances a 50 països a Europa, el nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà.

  • El Sistema de Directives Comunitàries (EU MID): El COB també actua com a Secretaria per als organismes que apliquen les Directives de la Unió Europea en matèria de Responsabilitat Civil derivada de la circulació d'automòbils: Organismes d'Indemnització o  Compensació, Fons de Garantia i Centres d'Informació; = 30 Estats membres de l'Espai Econòmic Europeu (EEE).

El COB opera sota la tutela de l'Organització de Nacions Unides (ONU) i coopera amb les institucions de la UE, però no té ni condició política, ni objectius polítics, ni representa cap grup de pressió. La Secretaria del COB es localitza a Brussel·les.

Si necessites assistència en carretera, ja sigui a l'estranger o si has vingut a Andorra amb el teu vehicle, has de contactar amb la teva companyia asseguradora. El BUREAU ANDORRÀ no presta aquest servei.

Efectivament. Les Cartes Verdes, ara anomenades Certificat Internacional d'Assegurança d'Automòbil o IMIC (International Motor Insurance Certificate), tenen format digital en PDF i s'imprimeixen en un foli blanc i DIN-A4.

A més, com a novetat, els assegurats podran rebre l’IMIC per correu electrònic enviat per la seva companyia asseguradora.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Has de sol·licitar-ho a la companyia asseguradora del teu vehicle.

No obstant això, has de saber que, a Andorra, les companyies d'assegurances no tenen l'obligació legal de facilitar el Certificat Internacional d'Assegurança (IMIC) o Carta Verda.

És l’acrònim del Certificat Internacional d´Assegurança de Responsabilitat Civil derivada de la circulació de vehicles automòbils, en les seves sigles en anglès (International Motor Insurance Certificate).

Aquest és necessari per circular a alguns països estrangers.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Sí, és exactament el mateix. Abans, de forma col·loquial es deia Carta Verda perquè havia d'estar sempre impresa de color verd (encara hi ha alguns països que pels seus ciutadans així ho exigeixen).

No obstant això, des del 2021, ja es poden imprimir en paper blanc i ara, de forma col·loquial, fem servir el seu acrònim IMIC, en lloc de Certificat Internacional d'Assegurança d'Automòbil.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Per llei no cal disposar de l’IMIC, o de l'abans anomenada Carta Verda, per creuar fronteres a la Unió Europea. Això és així perquè cada país de la Unió Europea compleix allò establert a la I Directiva: cada pòlissa d'assegurança d'automòbil emesa a la UE garanteix la cobertura mínima d'assegurança requerida per llei en un altre estat membre.

L’IMIC o Carta Verda tampoc és necessari per a aquests altres països, encara que no formen part de la UE: ISLÀNDIA, NORUEGA, SUïSSA (incloent LIECHTENSTEIN), ANDORRA, BÒSNIA i HERCEGOVINA, SÈRBIA, el REGNE UNIT/GRAN BRETANYA i MONTENEGRO.

No obstant això, sí que necessites el Certificat Internacional d'Assegurança (IMIC) o Carta Verda per circular amb el teu vehicle als països següents:

  • ALBÀNIA
  • AZERBAIDJAN
  • MARROC
  • MOLDÀVIA
  • MACEDÒNIA DEL NORD
  • TUNÍSIA
  • TURQUIA
  • UCRAÏNA

I actualment estan suspesos i temporalment exclosos del Sistema de Carta Verda per diferents motius RÚSSIA, BIELORÚSSIA i IRAN.

Hi ha altres països que actualment no formen part del Sistema de Carta Verda com és el cas d’ISRAEL, i altres que estan tramitant la seva entrada i estan en procés d’admissió però encara no en formen part com és el cas d’ALGÈRIA, ARMÈNIA, EGIPTE, GEÒRGIA, KAZAKHSTAN, LÍBAN I SÍRIA.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Sistema Internacional d’Assegurança d’Automòbil (Sistema Carta Verda)

La teva companyia asseguradora no està obligada a donar-te el Certificat Internacional d’Assegurança d'Automòbil. En realitat, l’IMIC és una ampliació de la vostra assegurança a tercers fora de l'espai Econòmic Europeu i no totes les companyies ofereixen aquesta garantia.

Si la teva companyia d'assegurances del vehicle no et dona el Certificat Internacional d'Assegurança, necessitaràs fer-te una Assegurança de Frontera.

Aquesta Assegurança Obligatòria a tercers, normalment s'adquireix a les fronteres amb els països i et permetrà circular amb garantia. Però tingues en compte que, si passes per diferents països que exigeixen l’IMIC o Carta Verda, hauràs d'aconseguir una assegurança frontera per a cadascun.

Per exemple, si viatges al Marroc sense IMIC o Carta Verda, només accedir al territori marroquí hauràs d'adquirir la teva Assegurança de Frontera.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Això depèn d'on circulis amb el teu vehicle a l'estranger.

Si circules per Europa, el Certificat Internacional d'Assegurança –IMIC– no es pot exigir a un andorrà com a document acreditatiu d'assegurança i, per tant, no cal aconseguir-lo per circular per cap dels països membres de l’EEE.

Si per contra, viatges fora d'Europa, consulta amb la teva companyia asseguradora o amb el Bureau Andorrà directament (o bé en aquesta mateixa pàgina web), per revisar els països on sí que has de portar un IMIC o Carta Verda.

A efectes pràctics, la necessitat d'aconseguir un Certificat Internacional d'Assegurança es limita a països aliens a l'Espai Econòmic Europeu que en el cas d'Andorra, per proximitat, bàsicament es tractaria del Marroc.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

El conductor visitant que s'enfronti a certs problemes relacionats amb el color de l'IMIC s'ha de posar en contacte amb l'Oficina Nacional sota l'autoritat de la qual es va emetre l'IMIC o amb l'Oficina Nacional del país visitat. Les dades de contacte de totes les oficines nacionals estan disponibles al web del ‘Council of Bureaux’ (CoB)

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Els conductors visitants poden presentar un IMIC en PDF si provenen de països que emeten IMIC en negre sobre blanc i el difonen als assegurats en PDF.

Els automobilistes visitants de la resta de països que no permetin aquesta possibilitat hauran de presentar l'IMIC en paper, en negre sobre verd.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Els IMIC es poden presentar en un PDF en un dispositiu electrònic només en color negre sobre fons blanc, sempre que l'ús de PDF sigui autoritzat per l'Oficina Nacional corresponent sota l'autoritat de la qual s'emet l'IMIC.

Si un país no permet l'emissió d'IMIC en negre sobre blanc, els IMIC només es poden presentar en format paper amb color de fons verd.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Sí. Els mercats d'assegurances que volen mantenir l'emissió dels IMIC en paper no es veuen impedits per fer-ho. Tanmateix, els països dels mercats que vulguin mantenir els seus IMIC en format paper, han d'acceptar els IMIC negre sobre blanc presentats en PDF dels conductors visitants (a partir de l’any 2025 s’estendrà l’obligatorietat a tots els països de l’admissió del format pdf).

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Sí, els mercats d'assegurances que volen mantenir l'emissió dels IMIC en color de fons verd no es veuen impedits per fer-ho. Tanmateix, els països dels mercats que vulguin mantenir els seus IMIC de color verd, han d'acceptar els IMIC impresos en negre sobre blanc dels conductors visitants.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

  • Amb un IMIC imprès en paper d'un altre color que el verd o el blanc?
    No.
  • Amb un IMIC presentat en PDF en un altre color que el negre sobre blanc?
    No.
  • Amb un IMIC imprès al revers d'un altre document o compilat amb aquest document si es troba en un PDF (per exemple, factura d'IVA, rebut de bugaderia, etc.)?
    No.
  • Amb un IMIC imprès o mostrat en un PDF no en posició vertical ni horitzontal sinó obliqua?
    No, si la forma de l'IMIC no es mantingués quadrada i completa..
  • Amb un IMIC imprès en una impressora defectuosa (cartutx amb fuites, taques i/o ratlles, part del contingut il·legible)?
    No, si l'IMIC no fos llegible en tot el seu abast.
  • Amb una foto d'un IMIC imprès feta amb un mòbil personal, tauleta, etc.?
    No, l'IMIC s'ha de presentar en PDF tal com ho ha difós l'Oficina Nacional o l'asseguradora.
    No s'acceptaran fotografies fetes del PDF original amb un altre dispositiu i presentades en aquest últim.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

La mida acceptable del paper és: màxim A4, mínim A6 i blanc per les dues cares.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

  • Qualsevol IMIC distribuït en PDF s'ha d'imprimir en el mateix color que en la versió PDF.
  • El color del text que es mostra a l'IMIC ha de ser negre.
  • La informació del document ha de ser clara i llegible.
  • No es pot imprimir cap IMIC en una impressora defectuosa (per exemple, cartutx amb fuites, taques i/o ratlles, part del contingut il·legible).
  • L'IMIC s'ha d'imprimir en posició vertical.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

En funció de la decisió de l'Oficina Nacional o dels seus asseguradors membres, un prenedor de l'assegurança pot rebre un IMIC, que pot consistir en:

  • Dues parts: la portada i la seva cara posterior, mostrant en aquesta última la nota a l'assegurat i la relació de noms de les Oficines (amb o sense les seves dades de contacte); o
  • Només de la portada sense cap revers.

En cas que sigui aplicable la segona opció (b), la part posterior de l'IMIC ha de romandre blanca, per tant, ni informació de l'Oficina ni de l'Asseguradora, ni cap altre text (com ara extractes de documents, llibres, rebuts, factures, etc... ) pot aparèixer a la part posterior de l'IMIC.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Els IMIC electrònics només es presentaran en PDF. No s'acceptaran formats com ara Photographic Experts Group (JPG o JPEG).

Els IMIC electrònics es poden presentar en PDF amb qualsevol programari (‘software’), maquinari (‘hardware’) o sistema operatiu.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Sí, tots els cotxes han de tenir com a mínim una assegurança amb la cobertura de responsabilitat civil, encara que sigui un cotxe de col·leccionisme que s'hagi de quedar estacionat al teu garatge la major part del temps.

L'elecció de la teva assegurança de cotxe dependrà principalment de les teves necessitats i les del teu cotxe.

L'antiguitat del vehicle és important: si és nou, atès el seu valor recent de compra, es recomana tenir una assegurança de cotxe a tot risc per tenir una protecció total.

L'ús i nombre de quilòmetres anuals també hi influirà: L'ús que li donis al cotxe també és un factor d'elecció de la classe d'assegurança: les necessitats i probabilitats de patir un contratemps varien si l'ús del vehicle és més o menys freqüent.  

  • Data del carnet de conduir
    Els teus anys d'experiència al volant són un factor clau per determinar la prima de l'assegurança.
  • Valor del teu vehicle
    La prima de la teva assegurança variarà en funció de la marca i model del teu vehicle.
  • Edat de la persona que condueix
    Els anys de la conductora o conductor també influiran a l'hora de determinar el preu.

  • Apagar el telèfon mòbil quan es condueix.
  • No consumir alcohol i consultar efectes de medicaments que es prenguin.
  • Prevenir el cansament i la somnolència.
  • Respectar les distancies de seguretat.
  • Respectar els límits de velocitat.
  • Seguiment periòdic del manteniment del vehicle i en especial quan es preveu fer un trajecte de llarga distància.

A partir de la decisió presa durant l'Assemblea General de 2023 del CoB, a partir de l'1 de gener de 2025 el conductor visitant podrà presentar l'IMIC:

  • En format paper, o bé
  • Formulari electrònic (PDF) independent del programari (‘software’), maquinari (‘hardware’) o sistema operatiu en què es mostri.
  • Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

La Carta Verda (anomenat així pel seu color) és el Certificat Internacional d'assegurança de Responsabilitat Civil de vehicles terrestres automòbils. Aquest nom està quedant en desús perquè ha deixat de ser verda.

Veure apartat: Circular a l’estranger, ‘Què es l’IMIC o “Carta Verda”?’  

Si tens cobertura d'assegurança vàlida, no et preocupis. Comunica com més aviat millor l'accident a la teva companyia amb tots els detalls i ells s'encarreguen de tota la resta.

El que has de fer és localitzar el corresponsal a Andorra d'aquesta companyia estrangera. Per a això, tu o la teva companyia podeu utilitzar els nostres serveis per localitzar més fàcilment aquest corresponsal i obtenir les seves dades de contacte per enviar la vostra reclamació.

Aquest corresponsal o representant ha de donar-li una resposta motivada a la reclamació en 3 mesos.

Veure apartat: Accidents amb vehicle estranger i ‘sol·licitud d'indemnització en accidents a Andorra causats per un vehicle estranger